Raceala banala (guturaiul) este o infectie virala acuta , de obicei afebrila , a tractului respirator , cu inflamatia uneia sau a tuturor cailor respiratorii , incluzand fosele nazale , sinusurile paranazale , faringele , laringele , si uneori traheea si bronhiile .
Picornavirusurile , in special unele rinovirusuri , provoaca racelile banale . Aproximativ 30-50% din totalul racelilor sunt provocate de unul din > 100 serotipuri de rinovirusuri . In orice moment exista un numar de virusuri prevalente . Un singur virus este adesea responsabil de epidemiile din colectivitati relative inchise , cum sunt scolile sau cazarmile .
Coronavirusurile provoaca unele epidemii , iar infectiile provocate de virusurile gripale , paragripale si virusul respirator sincitial pot de asemenea sa se manifeste ca raceli banale , in special la adultii care sunt reinfectati . Rinovirusurile se raspandesc prin contact interpersonal , prin secretiile contaminate de pe degete sau prin aerosoli .
Expunerea la temperature joase nu produce prin ea insasi raceli . , iar susceptibilitatea unei persoane nu este influentata de starea de sanatate sau nutritionala sau de anomaliile de tract respirator superior ( de exemplu amigdale hipertrofice ) . Aparitia infectiilor simptomatice poate fi facilitata de starea fiziologica a gazdei . Oboseala excesiva , tulburarile emotionale , afectiunile alergice nazo-faringiene si faza de mijloc a ciclului menstrual , au fost legate de agravarea manifestarii si simptomelor . Cel mai important factor de evitare a infectiei este prezenta anticorpilor specifici neutralizanti in ser si secretii , care indica expunerea anterioara la acelasi virus sau la unul foarte inrudit , si ofera protectie partiala.
Simptomele si semnele clinice sunt nespecifice . Dupa o perioada de incubatie de 24-72 ore , debutul este brusc , cu senzatie de arsura in nas si gat , urmata de stranut , rinoree si alterarea starii generale . Caracteristic , febra nu este prezenta , in special in cazul rinovirusurilor si coronavirusurilor . Faringita apare de obicei precoce ; laringita si traheobronsita difera in intensitate in functie de persoana si de agentul etiologic . Secretiile nazale sunt apoase in timpul primelor zile , dar devin apoi mai mucoase si purulente ; secretiile mucopurulente nu indica o suprainfectie bacteriana . Tusea e de obicei usoara , dar dureaza adesea pana in saptamana a 2-a . O exacerbare a bronsitei persistente este frecventa la persoanele cu boli cronice ale tractului respirator. Sputa purulenta sau simptomele semnificative ce indica afectarea tractului respirator inferior sugereaza o alta etiologie decat rinovirusurile si pot fi datorate unei infectii bacteriene primare sau secundare . Persoanele cu astm si bronsita au adesea o exacerbare a simptomelor respiratorii datorita infectiei virale . Sinuzita purulenta si otita medie sunt complicatii bacteriene , dar sunt uneori datorate infectiei virale primare a suprafetelor mucoase .
Simtomele dispar in 4-10 zile daca nu apar complicatii infectioase.
Profilaxie : imunitatea fata de virusuri este specifica pentru serotip sau tulpina . Desi au fost preparate vaccinuri experimentale eficiente pentru unele rinovirusuri , nu exista vaccinuri comerciale . Spalarea mainilor si utilizarea de dezinfectante de suprafata in mediile contaminate reduc raspandirea infectiei .