Gripa

Gripa este o infectie acuta virala cu virusul gripal , manifestata prin febra , coriza , tuse , cefalee , stare generala alterata si inflamatie a mucoaselor respiratorii.

Termenul de gripa este utilizat frecvent si incorect pentru a desemna infectii respiratorii care nu sunt provocate de virusul gripal . Virusurile gripale , care sunt ortomixovirusuri , sunt clasificate in tipurile A , B si C (care nu provoaca o imbolnavire clasica gripala ).

Gripa produce imbolnaviri respiratorii sporadice in toata lumea , in fiecare an , in timpul toamnei si iernii , in regiunile temperate . Epidemiile din SUA adesea cu valuri de absenteism , morbiditate si mortalitate , au loc la aproxim. 2-3 ani , si sunt mai frecvent provocate de virusurile gripale A (H3N2). Virusurile gripale B produc in mod caracteristic o boala respiratorie usoara , dar pot fi cauze semnificative de morbiditate si mortalitate in timpul ciclurilor epidemice de 3-5 ani . Desi intr-un anotimp dat majoritatea epidemiilor sunt provocate de un singur serotip , diferite virusuri gripale au aparut succesiv intr-un singur loc sau au aparut simultan , cu un virus predominand intr-o zona si un altul predominand in alta . Prevalenta infectiei este maxima la copiii de varsta scolara . Epidemiile sezoniere se produc adesea in doua valuri – primul la copiii scolari si contactii lor din familie ( in general persoane mai tinere ) si al doilea , mai ales la persoane izolate si persoane din colectivitati semiinchise ( in general varstinici )

Raspandirea virusurilor gripale se face pe cale aeriana prin aerosoli , contact interpersonal sau cu obiecte contaminate . Calatoriile aeriene , care permit un contact prelungit in relativa izolare cu persoanele infectate , pot sa disperseze noi tulpini de virus si sa transporte tulpinile epidemice in noi regiuni .

Persoanele cu risc maxim de dezvoltare a unei boli severe sunt cele cu boli pulmonare cronice si cele cu valvulopatii ( cu sau fara insuficienta cardiaca ) sau alte boli cardiace cu edem pulmonar . Femeile gravide in trimestrul 3 , varstnicii , copiii mici si persoanele imobilizate la pat sunt expusi la risc crescut de imbolnavire si deces .

Simptome si semne : perioada de incubatie este 48 ore , cand virusul se replica in tractul respirator . In cazurile usoare ( la gazde rezistente sau partial imune ) , simptomele sunt asemanatoare celor dintr-o raceala banala . Frisoanele si febra pana la 39-39,5 debuteaza brusc . Durerile generalizate apar precoce ( mai pronuntate in spate si picioare ) . Cefaleea este intensa , adesea cu fotofobie si dureri retrooculare . Simptomele de tract respirator pot fi discrete la debut , cu dureri si arsuri in gat , arsuri retrosternale , tuse neproductiva si uneori coriza . Mai tarziu , afectiunea tractului respirator inferior devine dominanta ; tusea poate sa fie persistenta si productiva .

In cazurile severe , sputa poate sa fie sanguinolenta . Ochii sunt umezi , iar conjuctiva poate sa fie usor inflamata . La copii poate sa apara greata si varsaturi . Simptomele acute cedeaza rapid dupa 2-3 zile si febra dispare , desi poate sa dureze pana la 5 zile in absenta complicatiilor . Slabiciunea , transpiratiile si fatigabilitatea pot sa persiste mai multe zile si uneori saptamani . Pot sa apara bronsita hemoragica si pneumonia si sa evolueze rapid progresiv . Pneumonia fulminanta , fatala , poate fi virala , bacteriana sau mixta . Cand apare , simptomele de dispnee si sputa sanguinolenta , asociate congestiei si edemului pulmonar , pot sa duca la deces in numai 48 de ore de la debut . Astfel de cazuri severe apar cel mai probabil in timpul unei pandemii generate cu nou serotip de gripa A si la persoane cu factori de risc cardiac sau pulmonar.

Infectiile bacteriene secundare ale bronhiilor si plamanilor , cel mai frecvent pneumococice sau stafilococice , sunt sugerate de persistenta sau recurenta febrei , tusei , si a altor simptome respiratorii in cea de-a 2-a saptamana . Cand se instaleaza pneumonia , tusea se agraveaza si se elimina sputa purulenta sau sanguinolenta . Alte complicatii ( encefalita , miocardita ) sunt rare , si , daca sunt prezente , apar de obicei in timpul convalescentei .

Profilaxia prin vaccinare anuala se recomanda la pacientii cu boli cardiace si pulmonare , la varstnici , la pacientii cu mai multe boli cronice si la persoanele care ofera ingrijire la domiciliu sau in spitale . Femeile gravide care intra intr-o categorie cu risc crescut sau cele care al caror al treilea trimestru coincide cu lunile de iarna sunt de asemenea candidate la vaccinare cu vaccinuri antigripale . Imunizarea prin injectie i.m. se recomanda de preferinta toamna , astfel incat anticorpii sa fie in cantitati maxime in timpul lunilor de varf pentru prevalenta gripei ( noiembrie-martie ) . Este de asteptat ca raspunsul la vaccinare sa se dezvolte in aproximativ 2 saptamani la persoanele care au fost pregatite imunologic .

Reactiile locale sau generale produse de vaccinurile disponibile in mod curent , sunt rare sau minore si de scurta durata . Copiii sub 13 ani trebuie sa primeasca vaccinuri antigripale , dat fiind ca reactiile adverse sunt mai rare . Deoarece copiii au avut mai putine ocazii de a fi expusi la virusul gripal , se recomanda o doza primara si una rapel ( fiecare de 0,5 ml la copiii de 3-10 ani si 0,25 ml la copiii de 6-35 luni ) cu o luna intre ele atunci cand copilul nu a fost vaccinat si in trecut . La adulti , pot fi administrati 0,5 ml ca vaccin complet sau subunitar .

Tratament Gripa: este simptomatic la majoritatea pacientilor . Pacientul trebuie sa se odihneasca si sa se hidrateze . Daca simptomele gripei acute necomplicate sunt severe , chimioterapia antigripala , antipireticele si analgezicele sunt utile . Poate fi administrat temporar un decongestivant nazal pentru a ameliora obstructia nazala . Inhalarea de vapori poate sa amelioreze simtomele respiratorii si sa previna o parte din disconfortul generat de membranele uscate si secretiile dense . Tratamentul simptomelor respiratorii poate sa nu fie necesar in cazuri mai putin grave . Complicatiile infectioase bacteriene necesita antibiotice adecvate .